Eigen gemaakte producten verkopen

Veel vrouwen denken er zo nu en dan wel eens over om hun zelf gemaakte producten te gaan verkopen.

Maar hoe pak je dat nu goed aan, je wilt de kosten zo laag mogelijk houden en ook geen uren of dagen bezig zijn met het optuigen en bijwerken van een website, het promoten van die website en alles wat er nog meer bij komt bij het verkopen van je handgemaakte zaken.

Verkopen via Etsy

Een van de mogelijkheden is het verkopen van je eigen gemaakte haakwerken via Etsy. Klik hier om eens rond te kijken: Etsy (**Actie**: wanneer je je via deze link een Etsy shop opent krijg je 40 listings gratis!)

Etsy is een internationale, maar ook Nederlandse, site waar je zonder veel moeite een eigen winkeltje kunt openen. 

Je kunt dan kiezen in welke talen je je producten aan wilt bieden. Misschien wil je alleen in het Nederlands werken. Maar het kan ook zijn dat je een groter en internationale publiek zoekt. Dan is het geen probleem om bij je artikelen ook een Engelse tekst te plaatsen die gezien zal worden door iedereen die geen Nederlands spreekt.


Welke prijs

Een van de moeilijkste dingen om te bepalen bij handgemaakte producten is de verkoopprijs. Je moet met een aantal zaken rekening houden:
 • de kostprijs van het materiaal
 • verkoopkosten, Etsy kosten
 • je uurloon, wat wil je er aan over houden
 • de marktprijzen
 • de verzendkosten
De kostprijs
Als eerste moet je natuurlijk weten wat heeft het zelfgemaakte product jou gekost. Hoeveel garen zit er in en wat was de prijs daarvan. Heb je verder nog materialen gebruikt voor het product, knopen, ritsen, stukje vilt, enz. Al deze kosten tel je bij elkaar op.

Etsy kosten
Wanneer je iets te koop aanbiedt via Etsy, moet je daar een klein bedrag voor betalen. De listing fee. Op dit moment is dat $ 0,20 per item. Wanneer je iets verkoopt moet je over het verkoop bedrag een percentage aan Etsy betalen. Op dit moment is dat 3,5%. Neem deze kosten ook mee in de berekening van de kostprijs.

Actie gratis listings: Wanneer je je via deze link Gratis Etsy listings opgeeft krijg je 40 gratis listings, je hoeft dan dus geen plaatsingskosten (listing fees) te betalen voor de eerste 40 artikelen die je te koop aanbiedt. Een prima manier natuurlijk om het eens te proberen. 

Wat wil je er aan over houden
We nemen aan dat je niet voor niets wilt werken, zelfs al doe je het niet voor het geld. Je kunt uitrekenen hoeveel tijd het maken van je product jou heeft gekost, inclusief de tijd voor het kopen van het materiaal en de tijd die het je kost om de foto's te maken en voor het verpakken en versturen. 

Wil je voor die uren een normaal uurloon hebben, dus minimaal het minimumloon? Of geef je jezelf een lager uurloon omdat het voor jou ook een ontspannende bezigheid is. 

Wanneer je het aantal uur weet dat je er in totaal mee bezig bent, vermenigvuldig je dat met het door jou gewenste uurloon om te komen tot een prijs.

De marktprijzen
Natuurlijk is het goed om rond te kijken naar wat anderen vragen voor hun zelfgemaakte producten.

Je kunt bij Etsy soms zien hoeveel iemand heeft verkocht en daarmee kun je ook een beeld krijgen van wat er wel en niet wordt verkocht en tegen welke prijzen. Maar veel verkopers schermen deze informatie af. 

Goedkoop of niet?
Wanneer je iets te goedkoop aanbiedt heeft dat vaak het effect dat mensen het minder gaan waarderen. Ze denken dan dat er wel iets mis moet zijn wanneer jij jouw artikel veel goedkoper te koop zet dan een vergelijkbaar product. 

Ook moet je er in ieder geval voor oppassen dat je niet minder overhoudt dan het jou heeft gekost. Vergeet bijvoorbeeld niet het doosje waarin je het verstuurt of het papier waarin je het verpakt.  

Hoe professioneel wil je zijn. Wil je er echt je beroep van maken en regelmatig verkopen, dan is het beter om vanaf het begin een prijs te vragen waarmee je jezelf echt een redelijk uurtarief kunt geven. Anders is de lol er snel af wanneer je heel veel werk moet verrichten voor heel weinig opbrengst. 

klosjes garen
Verzendkosten en verpakkingskosten
Wanneer je iets hebt verkocht, moet je het natuurlijk verzenden naar de koper. Reken daarom voor je een artikel te koop aanbiedt uit, hoeveel het kost om het te verzenden. Naar een adres is Nederland of naar een adres in Europa of de rest van de wereld. Je kunt dat in Etsy voor ieder product opnieuw doen, of je stelt een keer een "Shipping Profile" (verzend profiel) op waarin je aangeeft hoeveel versturen kost.

Meestal is het gewicht de belangrijkste factor bij het bepalen van de verzendkosten, maar soms is iets te groot om door de brievenbus te kunnen en dan worden de verzendkosten direct veel hoger.

Weet dus goed hoeveel het verzenden echt gaat kosten, zodat je geen verlies gaat lijden wanneer je een artikel naar Nederland of bijvoorbeeld naar Amerika moet versturen.

Vergeet ook niet om te onderzoeken voor je iets te koop aanbiedt hoe je het kunt versturen. Moet het in een doosje omdat het anders niet heel aan zal komen? Past het in een envelop? Zoek uit hoeveel dat doosje of die envelop jou zal gaan kosten en neem dat mee in je prijs. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met de tijd die het je kost om het te verpakken en naar de brievenbus of postkantoor te brengen. 

Kicken!

Het allerleukste van iets verkopen op Etsy is de kick die je krijgt wanneer je ziet dat er iemand een van jouw producten heeft gekocht. Dat is echt super leuk. Ook stimuleert dat om door te gaan en om meer en meer te gaan maken. 

Kijk goed rond op Etsy en ontdek wat er zoal gemaakt wordt. Kijk of datgene wat jij maakt net iets anders, iets beters of opvallender kan zijn. 

meubels van rolletjes papier

Foto's

Waar je verder op moet letten bij het verkopen op Etsy zijn je foto's. Dit is je etalage!

Zorg voor een aantal goede foto's waarop je product goed te zien is. Bij voorkeur ook minimaal een foto waarop je kunt zien hoe het gebruikt kan worden. Dus een omslagdoek die gedragen wordt door iemand, of een knuffeltje waar een baby mee speelt, of een tas die vastgehouden wordt door iemand. Dan krijgt de koper een goed beeld van hoe je product gebruikt kan worden. 

Enthousiast geworden? Klik dan hier om meer te lezen over het openen van  een eigen verkoop site op Etsy: Etsy winkel openen (gebruik deze link en je krijgt je eerste 40 plaatsingen op Etsy gratis wanneer je een shop opent!)

Meer lezen

Wil je meer lezen over het verkopen op Etsy, kijk dan hier voor de beste (Engelse) boeken die je helpen bij de eerste stappen en bij het opzetten van je shop: Verkopen op Etsy


2 opmerkingen:

 1. staat een fout in de tekst!!!!


  Je kut bij Etsy zien hoeveel iemand heeft verkocht en daarmee kun je ook een beeld krijgen van wat er wel en niet wordt verkocht en tegen welke prijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Petra,

  Je hebt gelijk, sinds kort kunnen Etsy verkopers er voor kiezen om die informatie niet meer te laten zien.

  Ik zal de blogpost aanpassen. Succes met de verkoop!

  Groeten,
  Margreet

  BeantwoordenVerwijderen